تمامی دانشگاه های ترکیه را میتوانید از این صفحه با مشخصاتشان مشاهده و با فیلترهای موجود در سایدبار کاوش کنید. جهت کسب اطلاعات کلی از وضعیت کمی و کیفی دانشگاه های کشور ترکیه در زمینههایی همچون جایگاه علمی، امکانات، برنامهها، بورسیه، حدود شهریه، رشته ها، تاییده ایران و نحوه پذیرش نیز در ادامه همراهمان باشید.
امروزه، دانشگاه های ترکیه یکی از محبوبترین مقاصد مهاجرت تحصیلی در میان ایرانیان و البته ساکنین قاره آسیا هستند. ترکیه با سرمایه گذاری روی دانشگاه ها و تدوین سیاستهای دانشجو پذیر باعث ترقی دانشگاههای کشورش و سبقت از کشورهای منطقه شده است. مواردی مثل هزینههای تحصیل نسبتا مناسب، بورسیههای جذاب، امکانات فوقالعداه دانشگاهی، برخورداری از فرهنگ پذیرای دانشجویان خارجی، برخورداری از سطح علمی بالا، ایجاد فرصتهای مهاجرتی استثنائی برای رفتن به کشورهای اروپایی و آمریکایی و موارد دیگر، دانشگاه های ترکیه را به یکی از بهترین گزینهها حتی خارج از آسیا و خاورمیانه تبدیل کردهاست.
در حال حاضر که در سال 2025 سر میکنیم، تعداد کلی دانشگاه های ترکیه میتوان 200 مورد که قلمداد کرد. حدود 130 عدد از این تعداد را دانشگاه های دولتی ترکیه و 70 مورد دیگر را دانشگاه های خصوصی ترکیه تشکیل میدهند. جالب است بدانید که قدیمیترین دانشگاه ترکیه، دانشگاه استانبول است که در سال 1453 میلادی تاسیسی شده و البته که هنوز هم راهاندازی دانشگاه های جدید هنوز ادامه دارد. مثلا دانشگاه قاضی عثمان پاشا توکات در سال 2023 دوباره بازسازی شد. خیلی از دانشگاه های مطرح امروز ترکیه نیز مثل دانشگاه اطلس یا مدیپول آنکارا نیز تازه تاسیس هستند.
همانطور که گفتیم ترکیه با سرمایه گذاری عظیم در سیستم آموزشی خود موفق به بالا بردن سطح آموزش در سراسر کشور شده است؛ به طوری که امروزه بهترین دانشگاه های ترکیه از لحاظ رنکینگ، جایگاه بالایی در منطقه و رتبه متوسطی در جهان دارند. این آمار از برترین دانشگاه ترکیه که دانشگاه فنی خاورمیانه است و در جایگاه 285 دنیا قرار دارد، صرفا شروع میشود. از دیگر دانشگاهها با رنک بالای ترکیه میتوانیم به دانشگاه کوچ رتبه 401، دانشگاه سابانجی 501، دانشگاه فنی استانبول 326، دانشگاه بغازیچی 418 و غیره اشاره کنیم.
بیشترین موردی که دانشجویان خارجی از باب امکانات در مورد آن کنجکاوند، موضوع خوابگاه است؛ موضوعی که ترکیه را به یکی از بهترین کشورها برای مهاجرت تحصیلی بدل کردهاست. تقریبا تمام دانشجویان خارجی، دسترسی خیلی خوبی به خوابگاههای مختلفی که در سراسر کشور تاسیس شدهاند، دارند؛ چه خوابگاههای دولتی، چه خصوصی و چه خوابگاههایی متعلق به خود دانشگاه هستند. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم حدود نیمی از دانشگاه های ترکیه خود دارای خوابگاه اختصاصیاند و الباقی دانشگاهها با توجه به خوابگاههای تاسیس شده در شهرها، برای دانشجویان اقامتگاه تامین میکنند.
تمامی دانشگاه های کشور ترکیه مجهز به کتابخانهها و منابع علمیاند و تقریبا در تمامی مراکز علمی کشور ترکیه چه دولتی و چه خصوصی کافه تریا، سالن ورزشی، مراکز فرهنگی و غیره یافت میشوند. همچنین در اکثر دانشگاههای این کشور برنامههای تبادل دانشجویی با اروپا و آمریکا مثل اراسموس و فارابی ارائه میشود که به این ترتیب دانشجویان فرصت تجربه تحصیل در کشورهای دیگر را نیز خواهند داشت.
دانشگاه های ترکیه، چه خصوصی و چه دولتی از دانشجویان خارجیشان شهریه دریافت میکنند و از طرفی هم بازه شهریه، مخصوصا بین دانشگاه های دولتی و خصوصی بسیار وسیع است. مینیمم شهریه در دانشگاههای دولتی به صورت سالانه 20 هزار لیر و ماکسیمم 12 هزار دلار است. در حالیکه دانشگاههای خصوصی مبلغی گزافتر در حدود سالیانه حداقل 2200$ و حداکثر 55000$ دریافت میکنند (برخی از دانشگاهها صرفا به صورت لیری و باقی صرفا به صورت دلاری هزینه تحصیل را دریافت میکنند). البته همانطور که وسعت این دانشگاهها زیاد است، امکانات و شرایط آنها نیز کاملا مختلف است. مثلا در زمینه شهریه، دانشگاهها تخفیفات و بورسیههای مختلفی را ارائه میکنند که دانشجویان با بهرهگیری از آنها میتوانند تحصیل راحتتری را بگذرانند.
دانشگاه های ترکیه و به طور کلی سیستم آموزشی این کشور به ارائه بورسیههای جذاب و متنوع خود مشهورند. بله تیتر بالا را درست خواندید! امکان تحصیل رایگان در ترکیه نیز وجود دارد. افراد خاصی که موفق به دریافت اصلیترین بورسیه ترکیه، یعنی ترکیه بورسلاری میشوند، نه تنها شهریه دانشگاه برای آنها صفر شده بلکه در کنار سایر امکانات فوقالعادهای که برایشان فراهم شده، حقوقی نیز ماهانه دریافت میکنند. موارد دیگری مثل تام بورس هم وجود دارد که کاملا هزینه شهریههای شما را نصف میکنند؛ البته به شرطی که شهریه تمام سالها را یکجا پرداخت کنید.
بهترین دانشگاه های ترکیه در تمامی مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری انواع رشتههای تحصیلی را ارائه میکنند که البته بین آنها، رشتههای پزشکی بیشترین تقاضا را در میان ایرانیان دارد. این رشتهها هم به صورت حضوری و هم به صورت آنلاین و از راه دور ارائه میشوند. زبان تحصیل هم اگرچه در اکثر دانشگاهها ترکی و انگلیسی است اما علاقهمندان به تحصیل به زبان عربی، فرانسوی، آلمانی و غیره نیز میتوانند رشته مدنظر خودشان را در چنین برنامههایی بیابند. البته شما برای شروع نیازی تسلط روی زبان ندارید چرا که تقریبا همه دانشگاه های کشور ترکیه یک دوره سالانه حاضرلیک نیز برای این دسته از دانشجویان تدارک میبینند، تا قبل از شروع تحصیل به زبان ترکی یا انگلیسی یا حتی در مواردی به سایر زبانهای ذکر شده نیز مسلط شوند.
خیلی از دانشجویان بعد از تحصیل، دغدغه برگشت به کشور و ورود به بازار کار ایران را دارند. برای این دسته از علاقهمندان به تحصیل در ترکیه باید بگوییم که هر سال وزارت علوم و وزارت بهداشت ایران، لیستی از دانشگاههای مورد تایید خود در تمامی کشورهای جهان از جمله ترکیه را منتشر میکنند. این موضوع به این معناست که فرد پس از پایان تحصیلش میتواند به ایران برگردد و بدون مشکل مدرک خود را معادلسازی کرده و کار خود را شروع کند. این دانشگاهها معمولا بهترین دانشگاه های ترکیه به ویژه از نظر جایگاه علمیاند. دانشجویان حوزه بهداشت باید به دنبال لیست دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت و باقی عزیزان باید به دنبال چنین لیستی در سایت وزارت علوم بگردند. به همین دلیل میتوان گفت ایران تا حدودی سطح علمی دانشگاه های کشور ترکیه را قبول دارد و افراد با قبولی در دانشگاههای ذکر شده مشکلی برای برگشت ندارند.
در پایان نیز باید بگوییم، کشور ترکیه از سیاستهای دانشجوپذیری بالایی برخوردار است. اگرچه در سالهای اخیر شیوه پذیرش مهاجر در ترکیه دشوارتر شده اما اخذ پذیرش از دانشگاه های ترکیه نه تنها سختتر نشده بلکه با افزایش چشمگیر دانشگاهها و البته اختصاص دادن ظرفیت بالایی از دانشگاهها به دانشجویان خارجی، این امر تسهیل نیز شدهاست. از طرفی تاسیس دانشگاهها در سراسر ترکیه و متمرکز نشدن همه دانشگاهها در شهرهای بزرگ، میتواند برای دانشجویان جذابتر باشد. همانطور که میدانید ترکیه بسیار وسیع است و هر شهر آن ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد. این موضوع میتواند دست متقاضیان در انتخاب شهر را باز بگذارد. تنوع شهریهها، امکانات مختلف هر شهر برای زندگی، فرهنگ متفاوت هر قسمت و موارد دیگر نیز به دلایل جذابیت ترکیه برای تحصیل در سالهای اخیر افزوده است.
به طور کلی دانشگاه های ترکیه به دلیل مواردی چون امکانات و برنامههای رده بالا، جایگاه علمی، شهریههای مقرون به صرفه و بورسیههای جذاب، یکی از مهمترین گزینههایی هستند که متقاضیان تحصیل در خارج از کشور آن را در نظر میگیرند. اگر شما نیز قصد پذیرش دانشگاه های ترکیه را دارید، کافی است با مقایسه دانشگاهها و انتخاب مورد مد نظرتان، دکمه اخذ پذیرش آن را زده و فرم را پر کنید تا ما در اسرع وقت با شما تماس بگیریم. البته که میتوانید مستقیما نیز جهت مشاوره رایگان مهاجرت تحصیلی به ترکیه با یونی لند تماس بگیرید.