شما میتوانید از طریق این صفحه لیست تمامی دانشگاههای دولتی ترکیه را مشاهده کرده و از طریق سایدبار موجود، فیلترهایی روی آنها اعمال کنید. برای اطلاع بیشتر درباره شرایط کلی دانشگاه های دولتی کشور ترکیه در زمینههای حدود شهریهها، بورسیهها، میزان جایگاه علمی، زبان تحصیلی، امکانات و نحوه پذیرش آخر صفحه را مطالعه کنید.
No results found.
دانشگاه های دولتی ترکیه، معروفترین مراکز علمی این کشور برای متقاضیان مهاجرت تحصیلی به ترکیه مخصوصا میان ایرانیان هستند. چرا که نه تنها پذیرش با آزمون آنها بسیار راحتتر از کنکور ما بوده، بلکه این مسئله تا حدی زیادی سطح علمی دانشگاه را بالا نگه داشتهاست. از طرفی طیف گسترده این دانشگاهها در سراسر شهرهای ترکیه (حدود 130 مورد) با شهریههای بسیار مناسب نسبت به خصوصیها، امکان تحصیل برای تعداد زیادی از دانشجویان را فراهم کرده است. در ادامه بیشتر با شرایط و وضعیت کلی دانشگاه های دولتی کشور ترکیه آشنا میشوید. همراهمان باشید.
دانشگاه های دولتی ترکیه در اغلب موارد در هر 4 مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری رشتههای متنوعی را ارائه میکنند. نکته حائز اهمیت این است که اگرچه دولتی محسوب میشوند اما برای دانشجویان خارجی شهریه دارند ولی هزینههایشان اغلب کمتر از دانشگاههای خصوصی است. همین قضیه یکی از دلایل محبوبیت دانشگاههای دولتی در میان افراد با توان اقتصادی کمتر است. مینیمم شهریه دانشگاههای دولتی سالانه 20000 لیر و ماکسیمم این مبلغ به 12000$ نیز میرسد. رشتههایی مثل پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی هم به علت پرطرفدارتر بودن و هم به علت استفاده از تجهیزات مختلف در هنگام آموزش گرانترند و به نسبت آنها دورههای 4 ساله ارزانتر محسوب میشوند.
دولت ترکیه هر ساله چندین هزار نفر از متقاضیان برتر خواهان تحصیل در دانشگاه های دولتی خود را کاملا بورسیه میکند. این بورسیه دولتی ترکیه که ترکیه بورسلاری نیز نامیده میشود نه تنها هزینه زندگی و تحصیل شما را صفر میکند بلکه به شما حقوق نیز میدهد. اگرچه که مزایای این بورسیه در صورت موفقیت در کسب آن بیشتر از آن است که در مقوله این صفحه بگنجد.
از طرف دیگر خود دانشگاهها نیز تخفیفی با نام تام بورس ارائه میکند که البته یک بورسیه نیست ولی مزیت مالی آنقدر بالاست که به آنها اجازه چنین نامگذاریای را داده است. در واقع با استفاده از تام بورس، اگر کل شهریه 4 ساله تحصیلی را یکجا پرداخت کنید، شامل حداقل 50 درصد تخفیف میشوید. چنین مزایایی در دانشگاه های دولتی ترکیه بسیار رایج و پرطرفدار است.
مهمترین دلیلی که اکثر متقاضیان به جای خصوصیها، دولتیها را انتخاب میکنند بعد از بحث شهریه مقرون به صرفه، رنکینگ بالای آنهاست. میانگین رتبه جهانی دانشگاه های دولتی ترکیه در بازه 800 تا 1000 قرار میگیرد. البته که باید گفت به طور مثال دانشگاه فنی خاورمیانه و دانشگاه فنی استانبول به ترتیب در جایگاههای 336 و 404 قرار دارند که این اعداد، رتبههای بسیار عالی در جهان محسوب میشوند. به همین دلیل میتوان گفت که دانشگاه های دولتی کشور ترکیه بیشتر مناسب دانشجویان خارجی سختکوشی است که قبل از هر چیزی دغدغه تحصیل باکیفیت دارند.
همچنین تعداد زیادی از دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت و علوم ایران در ترکیه، دانشگاه های دولتی این کشورند. که نشان از اعتبار بالای آنها دارد. به طور مثال نام دانشگاههایی مثل دانشگاه استانبول یا حاجت تپه هر سال در این لیست به چشم میخورد. در نتیجه متقاضیان در پیدا کردن دانشگاه دولتی که بتوان با مدرک فارغالتحصیلی آن به ایران برگشت و وارد بازار کار شد، نسبتا آزادی عمل دارند. البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که دانشگاههایی که مورد تایید نیستند نیز بعضا از رتبه بالایی در جهان برخوردارند و مورد تایید نبودن توسط ایران اصلا به معنای کیفیت پایین تحصیل در آنها نیست.
دانشگاه های دولتی ترکیه، نسبت به دانشگاههای دولتی در ایران، امکانات بیشتری دارند. اکثر این دانشگاهها مجهز به خوابگاهاند یا با یک خوابگاه خصوصی طرف قراردادند که دغدغه اقامتگاه را به طور کامل برای دانشجویان خارجی از بین میبرد. غالب آنها دارای کتابخانه و مراکز علمی و تکنولوژی پیشرفته، آزمایشگاههای مجهز و گاها مراکز آموزش کاربردی مثل بیمارستانهای اختصاصیاند. از جمله موارد عالی در این دانشگاهها، طرحهای تبادل دانشجو با دانشگاههای اروپایی و آمریکایی مثل اراسموس و فارابی است. معمولا این مراکز علمی برخلاف دانشگاههای ایران بزرگترند و درون مجموعه خود امکانات رفاهی مثل باشگاه ورزشی و کافه تریا نیز دارند.
تنوع زبان تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه؛ ترکی و انگلیسی باهم
در اکثر دانشگاه های دولتی ترکیه رشتهها یا به زبان ترکی یا به انگلیسی و یا به دو زبان ارائه میشوند. البته درصد کمی از این دانشگاهها بنا به نوع رشته، زبان تحصیل را نیز عربی، آلمانی یا فرانسوی نیز ممکن است ارائه کنند.
اگر چه یکی از مهمترین دغدغههای متقاضیان تحصیل در این دانشگاهها، نداشتن مدرک زبان است و آنها معمولا در پروسه مطالعه برای آزمون، وقت کافی برای یادگیری زبان ندارند و یا نمیتوانند خود را تا سطح مدنظر دانشگاه برسانند. برای این افراد نیز دانشگاه دورههای آمادگی زبانی تحت عنوان حاضرلیک ترتیب دادهاست که یک سال پیش از شروع تحصیلشان برگزار میشود و دانشجو را در هر سطح زبانی که باشد تا سطح مورد نیاز آموزش میدهد. دانشجو در پایان دوره با شرکت در آزمون و کسب نمره قبولی، میتواند از سال بعدش سر کلاس درسش برود.
همانطور که اشاره کردیم، پذیرش دانشگاه های دولتی معمولا به دلیل سطح علمی بالا و شهریههای مناسب، اولین انتخابی متقاضیان تحصیل در ترکیه به شمار میروند و راه ورود به آنها نیز با آزمون صورت میپذیرد. این آزمون که آزمون یوس (YӦS) نامیده میشود، مخصوص متقاضیان ورود به دانشگاه های دولتی کشور ترکیه در مقطع کارشناسی است که در سالی دوبار توسط سازمان YӦK (سازمان آموزش عالی ترکیه) برگزار میگردد. مفاد امتحان آن نیز، 80 سوال از دروس ریاضی، هندسه و هوش است که هم بسیار کمتر از مفاد کنکور ایران و هم مباحثش بسیار راحتتر از آن است. متقاضیان با کسب نمره قابل قبول در این آزمون میتوانند فرآیند انتخاب رشته دانشگاه های دولتی ترکیه را آغاز کنند. این فرآیند برای هر دانشگاه به صورت جداگانه صورت میگیرد و ساختار متمرکز ایران را ندارد.
چه در مرحلهای ایجاد آمادگی برای شرکت در آزمون یوس باشید و چه در مرحله انتخاب رشته و دانشگاه بعد از آزمون، تیم یونی لند در تمامی حوزههای آموزش، ثبت نام و مشاوره همراه شماست. اگر از قبل آزمون دادهاید، از این صفحه میتوانید دانشگاه دولتی خود را انتخاب کرده، گزینه پذیرش را زده تا ما در اسرع وقت جهت انتخاب رشته با دانشگاه مدنظرتان با شما تماس بگیریم. اگر نمیدانید با نمره کسب شده چه دانشگاه یا رشتهای مناسب شماست، کافی است جهت مشاوره رایگان در حوزه دانشگاه های دولتی ترکیه با یونی لند تماس حاصل فرمایید.